Goud en Bitcoin: hedge tegen crisis
Inflatie, deflatie, stagflatie: begrippen die enkele maanden geleden voor de ‘gemiddelde Nederlander’ nog weinig betekenis hadden. Des te betekenisvoller zijn ze nu de wereld in brand lijkt te staan. Momenteel wordt bitcoin dan ook gezien als hedge tegen een crisis.
De vraag is: wat gaat het worden en welke gevolgen zullen hieruit voortvloeien? Duikelt de economie keihard ineen, met een implosie op de huizenmarkt en de aandelenmarkt tot gevolg? Of krijgen we door de verruiming van het monetaire beleid en de toename in de omloopsnelheid van het geld juist een forse prijsstijging? En dan is er nog de mogelijkheid dat hoge werkloosheid én hoge inflatie gepaard gaan met economische krimp: stagflatie.
Discussie
Waar een crisis mensen bij elkaar zou moeten brengen zorgt deze pandemie voor verdeeldheid, die verder gaat dan commentaar op de coronamaatregelen. Er wordt volop gediscussieerd over de toekomst van de economie en over wat goed is voor de Europese en wereldeconomie. Niet vanuit de overheid, maar voornamelijk door economen en centraal bankiers.
Economen breken zich het hoofd over wat er komen gaat. Er zijn zo veel verschillende factoren die er invloed op hebben: verdeeldheid in Europa, politieke onrust, een eventuele tweede coronagolf én het beleid van centrale banken.
ECB-beleid illegaal verklaard
Het beleid omtrent monetaire verruiming lijkt te falen. Nu zelfs het hoogste Duitse hof spreekt van illegale praktijken en Noord- en Zuid-Europa lijnrecht tegenover elkaar staan ten aanzien van de Euro-bonds, is Europa verdeelder dan ooit.
Aan de overkant van de Atlantische oceaan doet Trump er alles aan om zijn tweede termijn als president in te kunnen gaan. In China moeten opnieuw tienduizenden in lockdown en ook in Europa en de VS is de kans op een tweede golf nog steeds niet uitgesloten.
Rol centrale banken
De spelers met de meeste invloed op de toekomst zijn dan toch de centrale banken. Voor nu spreekt men over scenario’s waarin er eerst deflatie ontstaat waardoor huizenprijzen, tweedehands goederen en zelfs aandelen onder druk komen te staan. Daarna zullen – zodra de omloopsnelheid van het geld toeneemt – de prijzen in de supermarkten gaan stijgen.
Maar, of het echt zo zal lopen weet niemand. Gebleken is, dat we op onontgonnen terrein zijn. De ECB experimenteert volgens Klaas Knot al 6 jaar en zal dat blijven doen, tot ze iets beters gevonden heeft.
Bitcoin hedge tegen crisis
Beleggers bereiden zich intussen voor op het ergste. Hoe bescherm je jezelf tegen situaties zoals de bovengenoemde?!
Goldman Sachs duikt ook bovenop dit vraagstuk. De investeringsbank heeft haar klanten uitgenodigd voor een meeting over inflatie, goud en bitcoin. Hoe Goldman precies over deze drie zaken denkt, weten we pas na 27 mei.
Deze column is origineel verschenen op IEX.nl.
Mijn naam is Madelon Vos en sinds 2013 ben ik actief binnen de cryptobranche. Zo schreef ik columns over cryptocurrencies, economie, investeren en traden voor vele bekende beleggingswebsites, was ik drie jaar co-host bij de podcast genaamd: De Cryptocast van BNR Nieuwsradio en gaf ik het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. Inmiddels focus ik mij voornamelijk op het creëren van (video)content over de economie, investeren én bitcoin. Graag deel ik mijn kennis en enthousiasme met jou.