Bitcoin's Psychologische Grens: Dit betekent het doorbreken van $100K
Vandaag tikte bitcoin voor het eerst in de geschiedenis de magische grens van $100.000 aan. Voor velen is dit slechts een – bijzonder – hoog getal, maar voor mij symboliseert het zó veel meer.
Neem alsjeblieft de tijd om dit stuk even goed in je op te nemen.
We zijn namelijk getuigen van een beweging richting een nieuwe fase, een beweging die traditionele financiële systemen uitdaagt en het speelveld verandert: een eerlijker, onafhankelijker en transparanter, financieel systeem.
Ik neem je daarom eerst even mee in de historie van bitcoin en de verschillende fases die bitcoin de voorbije jaren heeft doorgemaakt.
De evolutie van bitcoin is een fascinerend verhaal van technologische innovatie en financiële adoptie. Het begon in 2008 met de Cypherpunks, een kleine groep idealisten die een decentrale vorm van geld wilden creëren, onafhankelijk van banken en overheden. Met de lancering van bitcoin in 2009 werd dit ideaal werkelijkheid. In de daaropvolgende jaren bereikte bitcoin de early retail-adoptie (2011-2012), waarbij tech-savvy individuen en libertariërs de mogelijkheden van het nieuwe digitale geld ontdekten.
Tussen 2011 en 2014 ontstonden de eerste professionele cryptobedrijven. Exchanges en betalingsverwerkers zorgden voor de infrastructuur die nodig was om bitcoin toegankelijker te maken.
Tussen 2017 en 2020 werd bitcoin serieus overwogen door grote bedrijven en family offices. Grote spelers zoals MicroStrategy en Tesla plaatsten bitcoin op hun balansen, aangetrokken door de belofte van een hedge tegen inflatie en de potentie van digitaal goud. Dit markeerde het begin van de institutionele adoptie van bitcoin.
Na deze fase volgden de macro-institutionele investeerders, waaronder hedgefondsen, pensioenfondsen en vermogensbeheerders. Ze zagen in bitcoin niet alleen een speculatieve asset, maar ook een strategische bescherming tegen de zwakte van fiatvaluta’s en de toenemende inflatiedruk.
Maar hold on, want we zijn er nog niet…
Inmiddels bevinden we ons midden – de belangrijkste fase tot nu toe – in de natiestaat fase, waarin landen zoals El Salvador bitcoin hebben omarmd als wettig betaalmiddel. Momenteel wordt gespeculeerd dat landen (waaronder de VS) bitcoin als reserve asset willen gaan aanhouden.
De ontwikkeling van bitcoin continueert zich nog steeds en het lijkt erop dat we ons aan de vooravond bevinden van een nieuwe fase.
Een fase waarin bitcoin een sleutelrol speelt in de mondiale financiële infrastructuur.
Nu vraag je je mogelijk af: “Wat is het toch, dat zoveel mensen, bedrijven en nu zelfs landen hun ogen op deze assetclass gericht hebben?’’
Bitcoin heeft namelijk geen centrale bank die de ‘stabiliteit’ bewaakt of politici die aan de knoppen draaien.
Het is een protocol gebaseerd op harde wiskunde en schaarste, eigenschappen die het traditionele fiatgeld missen. Waar ons geld enkel gebaseerd is op vertrouwen, gaat bitcoin zo veel verder dan dat.
Met een limiet van 21 miljoen biedt het een alternatief tegen de voortdurende geldontwaarding door inflatie en onverantwoord monetair beleid. Door gebruik te maken van bitcoin ben je je eigen bank en loop je geen derde partij risico (omvallen banken).
Een koers van $100.000 is niet alleen een overwinning voor investeerders, maar een signaal dat steeds meer mensen, bedrijven en overheden de tekortkomingen van ons huidige systeem inzien en bitcoin beschouwen als veilige(re) en waardevolle assetclass als middel voor de opslag van waarde.
Het symboliseert adoptie en vertrouwen en markeert daarnaast een duidelijk kantelpunt: de wereld kan niet langer om bitcoin heen.
$100.000 is echter geen eindpunt. Het is een mijlpaal op een reis die pas net begint. Terwijl de wereld worstelt met economische instabiliteit, hoge staatsschulden, bewust aangejaagde groei op basis van geldcreatie en inflatie, biedt bitcoin een uitweg voor wie onafhankelijkheid wil en vertrouwen heeft in waardebehoud op de lange termijn.
Lange tijd hing er onzekerheid rondom bitcoin: de angst voor hacks, strenge regulering of extreme volatiliteit. En bovenal vond men: bitcoin is niks waard, want het doet niks en het heeft geen intrinsieke waarde.
Maar nu zien we een duidelijke verschuiving…
De angst voor hacks is, 15 jaar na de introductie van de bitcoin-blockchain, vrijwel verdwenen.
Met het aantreden van Trump en het vertrek van SEC-voorzitter Gary Gensler lijkt regulering in de VS minder beperkend te worden. Daarnaast is de volatiliteit van bitcoin de afgelopen jaren aanzienlijk afgenomen.
Wat betreft het debat over intrinsieke waarde: is het niet tijd om deze term te herzien?
In een digitale wereld verandert de definitie van waarde. Traditionele activa, zoals goud, worden als intrinsiek waardevol beschouwd vanwege hun fysieke eigenschappen en schaarste.
Bitcoin deelt deze schaarste, maar voegt een nieuwe dimensie toe: programmeerbaarheid, decentralisatie en het gebrek aan afhankelijkheid van fysieke infrastructuur.
Dit zijn kenmerken die in een digitale samenleving net zo waardevol, zo niet waardevoller, kunnen zijn.
Misschien wordt het tijd dat digitale activa een eigen definitie van intrinsieke waarde krijgen, passend bij het tijdperk waarin we leven. Noem het digitale intrinsieke waarde.
Want het is niet voor niets dat fondsmanagers pleiten voor het opnemen van bitcoin in hun portefeuilles. Wat ooit riskant leek, voelt nu als een onmisbare kans. Het risico verschuift: het gevaar wordt groter om géén bitcoin te bezitten.
Wie had 15 jaar geleden kunnen voorspellen:
- Dat 2 miljoen Nederlanders bitcoin zouden bezitten?
- Dat de totale marktwaarde van bitcoin in de biljoenen zou liggen?
- Dat fondsmanagers niet alleen aanraden om in bitcoin te beleggen, maar zelfs adviseren om 10% tot 20% van een portefeuille in bitcoin te alloceren?
- Dat er bitcoin-ETF’s zouden zijn en bitcoin erkend zou worden als een officiële asset class?
- Dat bedrijven zoals Tesla en MicroStrategy bitcoin op hun balansen zouden zetten?
- Dat landen zoals El Salvador bitcoin als wettig betaalmiddel zouden accepteren?
- Dat bitcoin mogelijk onderdeel zou worden van de strategische reserves van landen zoals de Verenigde Staten?
In mijn ogen zijn we dan ook geen getuige van een hype, maar een enorme transitie, met ups en downs richting price discovery.
Een koers van $100.000 bewijst voor mij dat de toekomst van geld niet langer in de handen ligt van de staat of de centrale banken ligt. De toekomst van geld ligt daar waar het hoort: bij ons.
Wil je je volledig verdiepen in Bitcoin en profiteren van de kansen die het met zich meebrengt? Download dan mijn gratis materialen via deze link.