De verschillen tussen goud en zilver producten

De verschillen tussen goud en zilver producten

Al duizenden jaren worden edelmetalen voor allerlei doeleinden gebruikt. Zo werden munten van goud en zilver vroeger tot betaalmiddel gemaakt, maakte men er sieraden van en werd de Amerikaanse dollar zelfs voor lange tijd gedekt door goud. Na de ontkoppeling in 1971 is de dollar niet meer gedekt door goud en konden centrale banken en overheden ongelimiteerd geld bijdrukken. 

Tegenwoordig worden goud en zilver nog steeds voor sieraden gebruikt, en is het ook een veelgebruikt beleggingsmiddel. Ook houden de centrale banken nog steeds goud aan op hun balans en kopen zij de laatste jaren meer goud aan. Ondanks de stijgende populariteit van cryptocurrencies als Bitcoin, blijven veel beleggers ook nog steeds voor edelmetalen kiezen.

De huidige financiële markten en stijgende inflatie zorgen ervoor dat steeds meer crypto handelaren kijken naar de traditionele beleggingsvormen zoals zilver en goud. Op het moment dat er stevige correcties plaatsvinden op de aandelen en crypto markt laat goud toch telkens zien dat het een verzekering kan zijn voor je portefeuille. Wanneer je goud en zilver als belegging wilt kopen, heb je de keuze uit verschillende producten. Ieder product heeft zo zijn eigen voor- en nadelen, welke ik hieronder uit zal leggen.

In welke goud en zilver producten kun je het beste beleggen?

Wanneer je jouw vermogen wilt beleggen in edelmetalen, heb je de keuze uit meerdere zilver- en goudproducten. Er is niet één product dat voor iedereen het beste is. In plaats daarvan kun je het beste kijken naar de voor- en nadelen van alle producten die op de markt zijn, om zo te bepalen welk product het beste bij jou past.

Goudbaren

Een goudbaar, ook wel goudstaaf genoemd, is een hoeveelheid goud die door de producent ervan in een vorm is gegoten. De vorm van de goudbaar is niet belangrijk voor de waarde ervan, al is dit traditioneel gezien een rechthoek. 

Bij beleggen in edelmetalen denken mensen vaak meteen aan een goudbaar. Desondanks zijn er ook vele anderen goudproducten die interessant kunnen zijn. Het voordeel van een goudbaar is dat de maten van een goudbaar kunnen variëren van één gram tot een kilo.

Des te kleiner de goudbaar, des te meer werk de producent heeft om de goudbaar in zijn vorm te gieten. Relatief gezien is een kleine goudbaar dus duurder dan een grote goudbaar. 

Je kunt het beste de prijs per gram berekenen om hier een helder beeld over te krijgen. 

Bij het kopen van goudbaren is het ook altijd handig dat je rekening houdt met hoeveel transactiemomenten je wilt hebben. Wanneer je bijvoorbeeld al je geld in één baar stopt, kan je de baar maar één keer verkopen. Het kan bijvoorbeeld handiger zijn om iets kleinere baren te kopen omdat je dan verschillende verkoopmomenten hebt. 

Gouden munten

Een ander populair product dat gekocht wordt, is de gouden beleggingsmunt. Dit zijn munten die door verschillende producenten en voor verschillende gelegenheden worden uitgegeven. Een gouden munt hoeft dus niet altijd een collectorsitem te zijn.  

Soms kunnen bepaalde gouden munten duurder zijn dan andere gouden munten. Eén van de oorzaken hiervan kan zijn dat de premie, het bedrag tussen de actuele goudkoers en de verkoopprijs, kan variëren per munt. Houd er ook rekening mee dat verzamelmunten duurder kunnen zijn dan beleggingsmunten. Dit heeft te maken met de schaarste of intrinsieke waarde van de verzamelmunt. Vanuit een beleggingsperspectief is het altijd handig om de goedkoopste gouden munt aan te kopen. Op het moment dat je het terug verkoopt, wordt er namelijk vooral gekeken naar de hoeveelheid goud die zich in de munt bevindt en minder naar het merk. 

Het is belangrijk rekening te houden met het feit dat de productiekosten voor gouden munten soms hoger zijn dan die voor goudbaren. Om het verschil duidelijk te krijgen, kun je ook hier het best de prijs per gram berekenen. Door deze te vergelijken met de prijs per gram van een goudbaar kom je snel te weten bij welk product je de goedkoopste hoeveelheid goud kunt kopen.

gouden en zilveren munten

Gouden CombiBars

Een minder bekend goudproduct is de CombiBar. Dit is een dun plakje goud waar je kleine delen van kunt afbreken. Het uiterlijk van de CombiBar is te vergelijken met die van een bankkaart. De producent heeft het kartelrandje voor het afbreken al in de CombiBar voorgedrukt. Hierdoor is het makkelijk om de CombiBar op te delen in meerdere stukjes.

Er zijn verschillende formaten van de CombiBar beschikbaar. Zo kun je bijvoorbeeld een CombiBar van 50 gram kopen, die is opgedeeld in 50 stukjes van één gram, of kun je een CombiBar van 10 gram met 10 stukjes van één gram kopen.

De Combibar wordt voornamelijk gekocht door “preppers”. Een prepper is iemand die zich voorbereidt op een noodsituatie als gevolg van een ramp of sociale, politieke en/of economische opschudding en ongeregeldheden. 

Het voordeel dat je de Combibar kunt afbreken speelt hierin dan ook een belangrijke rol. Op het moment dat je een goudbaar koopt, kan je dit moeilijk opdelen in kleine stukjes. Je moet dan de gehele baar verkopen in tegenstelling tot de Combibar die je gemakkelijk kan afbreken. Een CombiBar is duurder dan een goudbaar, maar je bent geen kosten kwijt aan het opdelen van het goud. De kosten die je betaalt om een goudbaar op te delen kunnen hoger uitvallen dan de extra kosten van de CombiBar. 

Zilverbaren

Na goud is zilver het populairste edelmetaal om in te beleggen. De prijs van zilver ligt een stuk lager dan dat van goud. Je kunt dus een grotere hoeveelheid zilver kopen met hetzelfde vermogen. Een nadeel is dat je wel 21% BTW betaalt over zilverbaren. Kies je ervoor om zilver in een ander land aan te kopen en op te slaan, zoals Zwitserland, dan hoef je deze 21% niet te betalen. Je hebt deze mogelijkheid op de website van Holland Gold, waar ik je verder in dit artikel meer over vertel. Op het moment dat je het zilver fysiek thuis of in Nederland wilt opslaan is het handiger om in zilveren munten te investeren omdat hier geen BTW op zit.

goud en zilverbaren

Zilveren munten

Zilveren munten zijn ook een populaire beleggingsvorm. Ook hier geldt dat de waarde van de zilveren munten wordt bepaald door de hoeveelheid zilver die in de munt is verwerkt, waardoor de munt vrijwel altijd een minimale waarde heeft. Vanuit een bellegingsperspectief is het altijd handig om de goedkoopste munt te kopen. Op het moment dat je het zilver terug verkoopt, krijg je namelijk voor elke bellegingsmunt exact hetzelfde.

Het voordeel van zilveren munten is dat je 0% BTW hoeft te betalen over de aankoop. Dit komt doordat zilveren munten onder de margeregeling vallen. Als particuliere belegger kan het daarom voordeliger zijn om in zilveren munten te beleggen. Je betaalt dan geen BTW, waardoor je met hetzelfde geld een grotere hoeveelheid zilver kunt kopen dan bij een zilverbaar. 

Hoe kun je edelmetalen het beste bewaren?

Voor alle producten die we hierboven hebben beschreven geldt dat ze op een veilige manier bewaard moeten worden. Dit kan in eigen beheer of opslag. Op het moment dat je voor opslag kiest bij een externe partij is het belangrijk dat je rekening houdt met hoe dit wordt opgeslagen. Je hebt verschillende manieren hiervoor: 

Pooled allocation

Deze vorm van opslag maakt gebruik van baren die je samen deelt met anderen klanten. Met hoeveel mensen je de baar deelt is afhankelijk van de hoeveelheid goud of zilver dat je hebt opgeslagen. Het goud ligt wel fysiek in de kluis en op jouw naam. Het voordeel hiervan is dat je kleinere hoeveelheden relatief goedkoop kan verhandelen. Let op, er komen nog wel extra kosten bij voor het maken van de baar wanneer je dit wilt verplaatsen of thuis geleverd wilt krijgen.  

Segregated allocation

Wanneer edelmetaal via segregated allocation wordt opgeslagen, dan houdt dat in dat het edelmetaal van iedere bezitter gescheiden van elkaar in de kluis wordt opgeslagen. De producten die je koopt of aanlevert zijn dus exact dezelfde producten die je terugkrijgt als je deze voor uitlevering of voor verkoop opvraagt. Het edelmetaal blijft fysiek ongewijzigd in jouw bezit. De kluis waar het edelmetaal wordt opgeslagen fungeert dus alleen als een veilige en verzekerde opslaglocatie voor de aangekochte of aangeleverde edelmetaal. 

Wanneer je ervoor kiest om goud en zilver bij Holland Gold te bewaren wordt je goud en zilver altijd op basis van segregated allocation opgeslagen. De baren liggen op naam in de kluis. Wanneer je het goud en zilver in Nederland opslaat kun je het altijd snel en goedkoop weer uit de opslag halen.

Wil je graag een van bovenstaande zilver of goudproducten kopen?

Wanneer je jouw vermogen wilt beleggen in edelmetalen, heb je keuze uit meer dan genoeg zilver- en goudproducten. Er is niet één product dat het beste is. Dit scheelt namelijk per persoon. Daarom kun je het beste kijken naar de voor- en nadelen van alle producten die op de markt zijn, zodat je snel ziet wat het beste bij jou past.

Weet je alleen nog niet waar je het beste fysieke edelmetalen kunt kopen? Mijn favoriete en betrouwbare fysieke edelmetalen voor munten en baren in eigen beheer is Holland Gold. Het voordeel van Holland Gold is dat jouw bestelling de volgende dag thuis wordt afgeleverd. Holland Gold verstuurt jouw product in een blanco verpakking, zodat onderweg niet zichtbaar is waar de verzending vandaan komt.

Alle klanten van Holland Gold die goud of zilver kopen krijgen overigens ook een terugkoopgarantie. Dit betekent dat je jouw edelmetalen altijd aan Holland Gold kunt verkopen tegen de actuele marktprijzen.

Ik heb bij Holland Gold een speciale korting geregeld die je kunt gebruiken in de webshop. Met de kortingscode ‘MADELON’, die je invoert tijdens het afrekenen, ontvang je een korting van 25 euro wanneer je voor minimaal 1000 euro aan edelmetalen koopt. Klik hier om de kortingscode ‘madelon’ te gebruiken.

Hopelijk heb je na het lezen van mijn column een beter idee over de verschillende goud en zilver producten die je kunt kopen, en heb je ook uitgevonden welk product het beste bij jou past. Wil je nog meer weten over beleggen? Bekijk dan onze gratis cursussen over crypto & beleggen, of maak gebruik van de 7 dagen proefperiode voor de MoneyTalks Community waar je jezelf kunt omringen met gelijkgestemden, dagelijkse analyses en updates kunt ontvangen en exclusieve content kunt krijgen om meer te leren over investeren.

Bron