Dit zijn de 5 grootste concurrenten van Ethereum!
Ethereum is verreweg een van de populairste Altcoins van dit moment. Natuurlijk is het op Bitcoin na de populairste cryptomunt in het algemeen. Toch komen er steeds meer nieuwe Altcoins op de markt, die concurrentie voor Ethereum vormen. In de meeste gevallen komt dat doordat de blockchain van die cryptomunten dezelfde functie en doelgroep hebben. Daarom gaan we vandaag in op de 5 grootste concurrenten van Ethereum.
Maar wat zien we als concurrentie? Ethereum staat bekend om zijn smart contracts, dApps en DeFi. Daarom gaan we in op blockchain en cryptomunten die zichzelf ook op een van deze punten focussen. De focus ligt dus een stuk minder op blockchains en cryptocurrency die voornamelijk als betaalmiddel worden gebruikt, zoals Bitcoin.
NEO
Neo (heette voorheen nog Antshares) staat momenteel in de top 10 van cryptocurrencies op basis van marktkapitalisatie, met een market cap van meer dan $2,5 miljard. Neo wordt vooral gebruikt door de Chinese markt, en op grotere schaal door de Aziatische markt, maar heeft ook steeds meer succes in het Westen.
Er wordt vaak terecht gezegd dat de Neo een soort Chinese Ethereum is. Net als Ethereum wil Neo inderdaad een ‘slimme economie’ creëren. Met andere woorden: de huidige economie slimmer maken door het op een blockchain te plaatsen. Simpeler gezegd is het een kwestie van het digitaliseren van bestaande activa. Neo is ontworpen voor de meerderheid van de gebruikers en wil een brug slaan tussen de huidige economie en de blockchain, door iedereen de mogelijkheid te bieden digitale activa te kopen en meer in het algemeen transacties op het netwerk te verrichten.
Neo verschilt van veel blockchains in de zin dat het verbonden wil zijn met het rechtssysteem. Hiermee wordt gebroken met het ideaal van decentralisatie en anonimiteit van Bitcoin, zoals gedefinieerd door Satoshi Nakamoto.
Op de Neo blockchain moet het mogelijk zijn de identiteit van gebruikers te verifiëren. Dit criterium is essentieel om de integratie van activa in de blockchain mogelijk te maken. Uiteindelijk gaat het er voor Neo om dezelfde regels te respecteren als in het echte leven, en tegelijk te profiteren van de efficiëntie en veiligheid van de blockchain-technologie.
Elke transactie van gedigitaliseerde activa moet het voorwerp uitmaken van een e-contract, waarin de ontvanger akkoord gaat met de transactie. De instemming van de ontvanger is van essentieel belang: vergeet niet dat de verkrijging van digitale activa, net als de verkrijging van traditionele activa, juridische verplichtingen kan meebrengen die de verantwoordelijkheid van de koper met zich meebrengen. Het is daarom van het grootste belang dat de ontvanger zich bewust is van deze verplichtingen en er wettelijk mee instemt.
QTUM
Qtum is een hybride blockchain voor bedrijven. Het heeft naast kenmerken van Ethereum, ook verschillende kenmerken van Bitcoin. Qtum maakt het mogelijk om gedecentraliseerde applicaties (dApps) en smart-contracts (zelfuitvoerende contracten op de blockchain) te draaien met EVM (Ethereum Virtual Machine) op de Bitcoin-blockchain. Dit maakt het mogelijk om de veiligheid van Bitcoin te combineren met de mogelijkheden van Ethereum.
Om deze prestatie te leveren heeft de Qtum Foundation een fork van Bitcoin Core gerealiseerd, genaamd AAL (Account Abstraction Layer). De AAL laat de EVM (Ethereum virtual machines) en de UTXO (Unspent Transaction Output) van Bitcoin samenwerken. Dankzij Qtum wordt het dus mogelijk om smart-contracts te coderen met talen die beter bekend zijn bij ontwikkelaars dan Solidity (de programmeertaal van Ethereum). Het is bijvoorbeeld mogelijk om te ontwikkelen en te coderen in C, Java of Python. Dat zijn talen waar je op de eerste plaats geen smart contracts mee kunt coderen. Qtum is in het bijzonder bedoeld voor bedrijven. Hun wil is het gebruik van smart-contracten te democratiseren door hun creaties te vergemakkelijken. De dApps gemaakt op Qtum zijn compatibel met de belangrijkste blockchains.
Qtum gebruikt het consensus algorithm Proof of Issue (PoS), wat een algoritme is dat we niet vaak zien. Het is momenteel zelfs de enige blockchain die de uitvoering van smart-contracts met het PoS algoritme toelaat. Echter is het wel zo dat Ethereum binnenkort ook gaat overstappen naar Proof of Stake. Op dit moment maken ze nog gebruik van Proof of Work, maar dat zal snel verleden tijd zijn. Dit doen ze om de voordelen die Proof of Stake biedt ten opzichte van Proof of Work.
Naast het coderen van smart contracts, heeft Qtum nog een heel ander doel. En dat is dat het smart contracts op kleine mobiele apparaten mogelijk wil maken, zonder dat je hiervoor de hele blockchain hoeft te downloaden. Iets dat tot op heden nog niet mogelijk was, en natuurlijk een groot voordel is.
Cardano
Cardano is een open-source blockchainproject dat in 2017 is opgericht door Charles Hoskinson en in lagen is ontwikkeld om financiële toepassingen te draaien die worden gebruikt door bedrijven, consumenten en overheden over de hele wereld. Het kan worden gebruikt om digitaal geld te verzenden en te ontvangen, wat zorgt voor snelle en directe overdrachten die cryptografisch beveiligd zijn. Het project omvat gelaagde ontwikkeling die het team van gespecialiseerde codeurs en ingenieurs in staat stelt om de blockchain gemakkelijk te onderhouden en bij te werken met behulp van soft fork. ADA is het eigen token van de Cardano blockchain.
Net als Ethereum wil Cardano in de toekomst de mogelijkheid krijgen om gedecentraliseerde applicaties (dApps) te draaien. Zodra het werk aan de ADA-afwikkelingslaag is voltooid, zal het Cardano-team een enkele verwerkingslaag implementeren voor smart contracts met betrekking tot financiële afwikkelingen en juridische overeenkomsten. In tegenstelling tot andere blockchain-projecten heeft Cardano een door onderzoek gestuurde aanpak gekozen om de belangrijke problemen aan te pakken waarmee consumenten vandaag de dag worden geconfronteerd.
Ethereum Classic
Ethereum Classic ontstond in 2016 na het hacken van een smart contract op het Ethereum netwerk waardoor meer dan 10% van de ETH tokens die toen in omloop waren werden omgeleid.
Ethereum Classic is een voortzetting van de oorspronkelijke Ethereum-blockchain die in 2015 werd gelanceerd. Na de DAO Hack controverse splitste het Ethereum project zich in tweeën: Ethereum en Ethereum Classic. Dit gebeurde als gevolg van ideologische verschillen en de manier om de DAO-gerelateerde token diefstal op te lossen. Het onderliggende doel en de infrastructuur van Ethereum Classic zijn hetzelfde: een openbaar platform bieden voor het beheer van smart contracts en gedecentraliseerde applicaties (dApps). Het token van deze blockchain is gelijknamig aan de naam van de blockchain: Ethereum Classic (ETC).
Ethereum Classic draait op een ongewijzigde versie van de originele Ethereum blockchain. De filosofie is om code boven alles te stellen. Als er dus sprake is van misbruik of bedreigingen, mogen deze niet worden weggenomen door “hard forks” die de integriteit van de code schaden. Het team achter ETC gelooft in het handhaven van absolute onveranderlijkheid van de blockchain en accepteert geen menselijke inmenging.
Polkadot
Het Polkadot-netwerk vergemakkelijkt de schaalbaarheid door blockchains met elkaar te laten communiceren in een veilige en transparante omgeving. Het Polkadot-protocol is ontworpen om afzonderlijke blockchains met elkaar te verbinden en te beveiligen, of het nu gaat om openbare netwerken, particuliere blockchains, orakels, of andere Web 3.0-technologieën. Het creëert een internet waar onafhankelijke blockchains informatie kunnen uitwisselen onder gemeenschappelijke veiligheidsgaranties.
Polkadot maakt het dus mogelijk om willekeurige gegevens (niet alleen tokens) via blockchains over te dragen. Dankzij de technologie van Polkadot is het mogelijk om toepassingen te creëren die gegevens verkrijgen van een private blockchain en deze gebruiken op een publieke blockchain.
Zo zou bijvoorbeeld een private blockchain die de academische gegevens van een school bevat, bewijs van de verificatie van referenties kunnen communiceren met een publieke blockchain, zonder dat de informatie die hierin zit openbaar wordt gemaakt. De veiligheid wordt dus altijd gegarandeerd, en daarom kunnen gebruikers ook vertrouwen op dat hun privacy wordt gewaarborgd.
Het Polkadot-project wordt gesteund door de Web3 Foundation, een in Zwitserland gevestigde organisatie die in 2017 is opgericht door de beroemde Gavin Wood, medeoprichter van de Ethereum-blockchain.
De Web3 Foundation is opgericht om technologieën en toepassingen op het gebied van gedecentraliseerde protocollen te bevorderen en te ondersteunen, met name die gebruik maken van moderne cryptografische methoden, ten behoeve van de stabiliteit van het Web 3.0-ecosysteem.
Het was met name deze organisatie die Parity Technologies opdracht gaf Polkadot te bouwen. Parity, ook opgericht door Gavin Wood, heeft een toonaangevend team van gedistribueerde systeemingenieurs, cryptografen, systeemarchitecten en onderzoekers.
De minst bekende blockchain en cryptocurrency die als tegenstander van Ethereum gezien kan worden, is Radix DLT. Echter is dit wel degene die waarschijnlijk de grootste concurrentie kan gaan vormen. Radix focust zich met name op het decentraliseren van financiële diensten, wat we ook wel Decentralized Finance (DeFi) noemen. Net als vele andere DeFi projecten wil Radix de problemen van centrale financiële systemen én van blockchain aanpakken.
Toch is Radix DLT anders dan andere projecten die hetzelfde wilde aanpakken. De technieken werken namelijk veel beter, waardoor er een grote stap wordt gezet richting een nieuwe generatie financiële apps en diensten. Zo zorgt de public ledger van Radix ervoor dat de voordelen van blockchains veel beter tot zijn recht komen.
Dit doet Radix DLT onder andere met zijn consensus algoritme Cerberus, waarmee Radix lineair schaalbaar is. Het is dus geen enkel probleem om op te schalen tot duizenden nodes en miljarden gebruikers. Bij veel blockchains, waar Ethereum er één van is, is dit een groot probleem. Het lijkt er dus op dat Radix de eerste blockchain is die oneindig schaalbaar is, zonder dat dit ten koste gaat van de decentraliteit die de blockchain heeft. Ook zorgt Cerberus ervoor dat gemaakte transacties voor altijd vastliggen. Het is onmogelijk een transactie terug te draaien.
Ook is Cerberus uniek gezien andere DeFi applicaties zonder enige problemen kunnen samenwerken met Radix. En dat is ontzettend bijzonder, want Radix is de eerste blockchain die dit mogelijk maakt. Gebruikers genieten ook nog eens van een razendsnele blockchain waar men supergoedkoop transacties op kan verwerken. Het kan voor gebruikers dus voordelig uitpakken om gebruik te maken van Radix, en andere financiële diensten links te laten liggen
Wat zijn de verwachtingen van Radix? Analisten verwachten een marktwaarde van 64.5 miljard dollar in mei 2020. Je kunt dus met zekerheid zeggen dat er veel potentie in Radix zit. Daarom kan Radix ook absoluut niet ontbreken in deze lijst. Radix is zonder twijfel grote concurrentie voor Ethereum!
Conclusie
Zoals je hebt kunnen lezen, heeft Ethereum verschillende concurrenten. Dit zijn over het algemeen blockchains die ook druk bezig zijn met de ontwikkeling van een blockchain waar smart contracts een belangrijke rol spelen. Dat is namelijk ook hetgeen waar Ethereum zich voornamelijk mee bezig houdt. Toch zit er ook genoeg verschil tussen Ethereum en zijn concurrenten. Dat hebben we hierboven al laten zien, en willen we nogmaals kort voor je samenvatten.
Neo wordt ook wel de Chinese Ethereum genoemd, en richt zich vooral op het slimmer maken van de economie, door activa naar de blockchain over te zetten. Dat is voor zowel particulieren als bedrijven. Qtum focust zich juist op bedrijven alleen. Het heeft kenmerken van zowel Ethereum en Bitcoin, en maakt het mogelijk om dApps en smart contracts te draaien met EVM op de blockchain van Bitcoin.
Cardano kan gebruikt worden voor het uitvoeren van betalingen, en wil in de toekomst ook dApps gaan laten draaien op zijn blockchain. Ethereum Classic is een afsplitsing (hard fork) van Ethereum, en gebruikt nog de oude code van de blockchain. Het is dus de originele versie van Ethereum. Polkadot is vooral bezig is met de communicatie tussen verschillende blockchains. Hierdoor zouden blockchains in de toekomst met elkaar kunnen samenwerken door gegevens uit te wisselen. Er is echter nog een blockchain die hier ook mee bezig is, en waar volgens veel analisten veel meer potentie in zit. En dat is Radix DLT.
Radix DLT focust zichzelf op DeFi, en wil het beste uit twee werelden bij elkaar brengen. De potentie die altijd al in blockchain heeft gezeten, wordt samengebracht met het beste uit de financiële services. Het moet voor gebruikers mogelijk zijn om supergoedkoop en supersnel transacties te kunnen verwerken op de blockchain. En dat doet Radix onder andere met Cerberus, het consensus algorithm dat wordt gebruikt door de blockchain. Men verwacht dat de marktwaarde in mei 2022 op 64.5 miljard dollar ligt. Een ware concurrent van Ethereum dus!