Zalm voor Corleone…, neen voor Kirsten
Zalm voor Corleone…, neen voor Kirsten!
Wanneer Corleone aan zijn toekomstige schoonvader, de hand gaat vragen van Fortunata, een mooie Siciliaanse vrouw, krijgt hij de toestemming als hij maar eerst een verse zalm uit Noorwegen gaat halen voor de huwelijksplechtigheid! Zalm voor Corleone… Maar Kirsten moet deze zalm niet gaan halen in Noorwegen, dat wil ik graag voor haar doen maar ik heb toch een andere oplossing…
Als Kirsten me laat weten dat ze graag ‘gerookte zalm’ wil eten bij haar pasta wil ze zichzelf onmiddellijk corrigeren ‘omdat we hier toch niet bij de zee wonen…’. Maar de streekproducten van Vlaams-Brabant beginnen een beetje een vaste plaats in te nemen in mijn geheugen en daar zit ook gerookte zalm bij. Neen, er wordt in Vlaams-Brabant geen zalm gekweekt, maar wel verwerkt!
Vishandel Wauters werd opgericht in de jaren ’90 maar wordt nu gerund door Nadia, de dochter van oprichter Eric. Eric zijn passie voor lekker eten en vooral dan visgerechten lagen aan de basis van deze vishandel met als specialiteit ‘gerookte zalm’.
Als ik vraag of ik eens op bezoek mag komen is dat geen probleem. Vishandel Wauters heeft geen grote ‘vitrien’ waarin de stukjes visfilet worden uitgestald, neen het is een gewoon huis dat je zomaar zou passeren moest er geen vlag van ‘Straffe Streek’ staan én moest de rokerige zweem afwezig zijn. Ik parkeer me en loop door naar achter. In een grote ‘garage’ achter het woonhuis kom in Nadia tegen, het kloppende hart van de vishandel. Nadia vertelt vol goesting het verhaal van het zwemmen van de zalm totdat ze gerookt uit de oven komen. Het is geen alledaagse job maar Nadia haalt nog altijd voldoening uit haar job!
De zalm die Nadia gebruikt heeft een internationaal label voor duurzame kweekvis. Wat wil zeggen dat de vis geproduceerd is met respect voor het milieu en in goede arbeidsomstandigheden.
De zalmen worden door Nadia handmatig gefileerd en ontgraat. Nadien worden ze, in een 12 uur durend proces, handmatig droog gezouten gebruik makend van zuiver grof zeezout verrijkt met de nodige kruiden mix. Daarna kan de zalm in de rookoven va-oor zo’n 10uur. De temperatuur van de oven staat vrij laag zodat de zalm nog rauw blijft tijdens het roken.
Een eenvoudig proces, maar wel een proces dat met de nodige pricisie, de juiste energie en veel liefde wordt uitgevoerd!
En dat is Unizo ook niet ontgaan; In 2013 kreeg Vishandel Wauters de ere-titel van ambassadeur van het label ‘Handmade in Belgium’, een label dat ze kregen voor sterke productkennis en handwerk in een pure vorm.
Als kleine onderneming maakt Vishandel Wauters deel uit van de Vlaams-Brabantse streekproducenten en is de zalmrokerij door het FOD Economie erkend als zijnde een ambachtelijke onderneming. Bekijk het allemaal eens rustig op www.vishandelwauters.be
Als ik Nadia vraag hoe ze haar zalm het liefste eet zegt ze spontaan ‘gebakken, maar nog ‘glazig-rosé’ in het midden, niet helemaal doorbakken maar wel gaar’. Ja, ze weet waarover ze spreekt! ‘En gerookte zalm, hoe eet je die graag?’ ‘Gewoon als garnituur bij een gerecht of als carpatio, of op een toastje met wat dille en een drupeltje citroensap.’ Maar als ik vraag of ze gerookte zalm al ooit gebakken heeft moet Nadia passen. Zonde, want dat is ook heel erg lekker en doet zeker geen afbreuk aan het product. En dat is ook wat ik ga doen, de gerookte zalm bakken. Maar om een beetje verschillende smaken en texturen op het bord te creëren ga ik ook koude sneetjes gerookte zalm in het gerecht verwerken!