Grillkaas uit Vlaanderen? Berloumi, uiteraard!
Senne houdt van een goed ‘kazeke’ bij zijn aubergines. Hij grijpt meestal naar ricotta of iets dergelijks, maar ik ben op zoek naar een kaas die niet smelt in de oven, maar juist beter wordt. En liefst iets Vlaams, iets lokaals!
Dat kan geregeld worden. Maak kennis met Berloumi, de unieke grillkaas die alleen maar lekkerder wordt als je hem bakt of grilt. Neen, deze kaas komt niet uit Antwerpen, waar Senne woont, maar hij is wel een schitterend voorbeeld van een lokaal Belgisch product dat je in vele Vlaamse supermarkten kunt vinden. Dus, ik ben op weg naar Berlare om een kijkje te nemen achter de schermen van de Zuivelarij, de thuisbasis van Berloumi.
Aangekomen in Berlare probeer ik een winkel binnen te stappen, maar de deur zit dicht. Of dat denk ik tenminste. Terwijl ik rondkijk waar ik moet zijn, hoor ik iemand achter me zeggen: ‘Net niet hard genoeg geduwd tegen de deur, hier mag je wel wat ‘forse’ gebruiken…’ Jammer genoeg ben ik niet zo sterk. Uiteindelijk raak ik binnen en David, de drijvende kracht en oprichter van De Zuivelarij, verwelkomt me hartelijk. Hij geeft me met plezier een rondleiding door zijn fijne imperium. Ik krijg een prachtig nieuw pak en zodra ik me heb omgekleed, zie ik er op mijn best uit met een haarnetje, een elegante lange plastic jas en zakjes om mijn schoenen. Ik ben helemaal klaar voor een kijkje achter de schermen bij Berloumi.
We beginnen onze tour bij het einde van de productielijn, de inpakkers. Het zomerseizoen komt eraan en voor Berloumi betekent dat alle hens aan dek, want wie houdt er nou niet van een ‘kazeke’ op de BBQ?
Hoewel mijn rondleiding van achter naar voren ging, is het misschien makkelijker om het Berloumi-proces in de juiste volgorde uit te leggen. Eerst wordt de melk, van koe of geit, verhit en wordt er stremsel toegevoegd om wrongel te vormen. De wrongel wordt gesneden, opnieuw verhit en in vormen geduwd. Vervolgens wordt de kaas gekookt en gepekeld, eventueel met een dressing, en dan is hij klaar om verpakt te worden. Klinkt simpel, maar het is vakwerk. Zo kan de vetgehalte van de melk per dag verschillen, wat de kooktijd beïnvloedt. Het koken van de wrongel geeft de kaas die unieke textuur, waardoor hij niet helemaal smelt als je hem verwarmt, maar wel heerlijk zacht wordt.
Altijd lente bij Berloumi!
Tot voor kort had elk seizoen een andere smaak bij Berloumi. Om de drie maanden veranderde de dressing, maar dat bleek niet haalbaar. Nu is het altijd lente bij Berloumi. Je kunt kiezen tussen naturel (koe of geit) en een kaas met een lichte chili-toets. Doe mij maar de pittige versie, graag met veel StreeK!
Bij het maken van kaas heb je natuurlijk ook ‘afval’, voornamelijk kaaswei. Dit bijproduct kan worden omgetoverd tot heerlijke ricotta, iets wat bij de Zuivelarij zoveel mogelijk gebeurt. En zo kun je ook heerlijk romige ricotta van Berloumi kopen, en sinds kort zelfs kaastaart gemaakt van Berloumi-ricotta. Dirk gaf me een kaastaartje mee naar huis, maar ik heb helaas geen hap kunnen nemen… de taart was al op voordat ik er een stukje van kon eten! Dat moet een goed teken zijn, toch?