Asperges van bij de boer!

Asperges van bij de boer!

Asperges van bij de boer!

Asperges kun je overal kopen, maar ik was op zoek naar echt verse asperges, kraakvers. Als je asperges tegen elkaar wrijft en ze piepen en kraken een beetje betekent dat dat je verse asperges in je handen hebt! En daar was ik naar op zoek voor Annemie!

Niet zo ver van waar Annemie woont, vond ik het familiebedrijf Nys-Gentens waar al drie generaties lang asperges en grondwitloof wordt geteeld. Geen hydro-cultuur, gewoon echt met de handen in de grond om wit goud op te graven! In de regio tussen Leuven en Aarschot zijn zij dé referentie voor heerlijk verse asperges!

Als ik om 10u binnen kom op de boerderij is alles heel stil en vredig rustig, de noeste arbeid zit er juist op. De asperges zijn heel vroeg in de ochtend al geteeld en nu is er even tijd voor een babbel, wat koffie en dan terug aan het werk! Als de asperges van het veld komen worden ze te rusten gelegd in het water. Als dat niet gebeurd gaan ze snel roos kleuren en dat is niet de bedoeling. Na een waterbad worden ze ‘gemeten’ en in categorieën onderverdeeld; A kwaliteit, soep asperges,… De smaak is allemaal even lekker maar de dikte en de vorm bepaald hun kwaliteitslabel. Dit gebeurd, zoals de meeste handelingen volledig manueel. Ja, een lekkere asperges is al door heel wat handen gegaan voor ze op ons bord terecht komt!

Bij de familie Nys-Gentens is moeder de vrouw nog steeds het kloppende hart van de boerderij en de ‘nabewerking’ van de asperges is dan ook voor het grootste deel haar verantwoordelijkheid. Ik kom hier aan midden in het aspergeseizoen en van een vlot gesprek zonder gestoord te worden door de telefoon voor bestellingen of door klanten die naar de boerderij komen voor korte keten verkoop is geen spraken. Maar geen probleem, ik sta hier met beide voeten in een familiaal tuinbouwbedrijf dat elk jaar weer heerlijke asperges uit de grond weet te toveren.
Wanneer ik alle uitleg heb gekregen over het traject dat de asperges na de oogst afleggen gaat het werk gewoon verder. De asperges worden uit een grote bak gehaald en volgens de oude traditie nog samen gebonden met touwtjes, allemaal mooi even lang en dik en dan een papiertje errond met het label van ‘straffe streek’. Een label waar ze, terecht, trots op zijn. De ‘asperges van bij de boer’ zijn zo’n top-product dat het ook de mensen van ‘Straffe streek’ niet ontgaan is!

Als ik nog vraag hoe ze zelf haar asperges klaarmaakt, hoe lang asperges moeten koken, krijg ik een heel verrassend antwoord: ‘Ik kook mijn asperges nooit, ik stoof ze gaar!’ Daar wil ik als kok het fijne over weten en vraag haar naar haar recept… ‘Asperges goed schillen, want die draadjes dat is het niet hé… Dan de asperges in drie stukken snijden. Boter in de wok, echte boter, goei boter! Boter laten smelten en dan de asperges erbij, behalve de punten. Een klein beetje water, maar soms gebruik ik ook wijn in plaats van water, het mag al eens iets meer zijn hé! En dan de asperges laten stoven. Af en toe nog wat vocht toevoegen maar niet teveel anders gaan ze toch weer koken en dat is niet de bedoeling. Na 10min de punten van de asperges toevoegen en deze nog 5min laten mee stoven tot alle beet gaar is. Nog wat extra boter in de pan, peper en zout en wat grof gesnipperde peterselie! Zo simpel is dat! En dan gewoon opdienen met patatjes en wat vlees of een eitje!’

Ze zegt het alsof het niks is maar dat moet ik toch ook eens proberen!

En ik heb het thuis geprobeerd, de versie met wijn natuurlijk! Heel lekker! Let zeker wel op dat je niet teveel wijn in één keer bij de asperges giet want dan gaan ze koken in wijn en dan smaken je asperges naar wijn en dat is een beetje teveel van het goede!

Kom je tijdens het aspergeseizoen (van april tot eind juni) nog eens in de buurt van Holsbeek – Nieuwrode dan kan ik je aanraden om een tussenstop te maken voor die heerlijke asperges. Maar reserveer zeker op voorrand want als er wit goud te koop staat is het snel uitverkocht! Alle info voor reservatie vind je via www.aspergesvandeboer.be

Smakelijk!

Bron: Studio Greenjack

Geef een reactie