Een tafel vol lekkers, humus én blije gezichten!
Een tafel vol lekkers en blije gezichten, meer heb ik niet nodig om gelukkig te worden.
Ik zit met twee relatief onbekende mensen aan tafel maar eten werkt zo verbindend dat deze mensen, Riadh en zijn man Niels, na enkele minuten al geen onbekende meer zijn. En nu we zo samen aan tafel zitten lijkt dit gewoon een fijne avond onder vrienden.
Niels blijft een beetje op de achtergrond aanwezig, niet voor mij maar wel voor de camera. Hij staat er niet om te springen ‘om in beeld te komen’. En dat is natuurlijk helemaal ok vind ik.
Die humus is echt zoals humus moet zijn.
De sandwiches en de prepare zijn al goedgekeurd, nu beginnen we aan mijn gerechten.
En dan hoor ik ‘Ja, ja, ja, dat is goed…die humus is echt zoals humus moet zijn, niet te scherp van smaak, vochtig genoeg, beetje pit en vooral heel lekker.’ Riadh zegt het niet speciaal tegen mij maar ik hoor het wel. Samen met een zelf gebakken pita broodje laat hij het zich smaken.
De labneh heb ik afgewerkt met gefermenteerde radijsjes en frisse lente-uitjes. De drie smaken samen komen helemaal tot z’n recht. De afwerking met de gefermenteerde radijsjes was een gokje moet ik eerlijk zeggen. Veelal wordt de labneh afgewerkt met tomaatjes maar het is geen tomatenseizoen in maart. Aangezien het radijsjes seizoen nu op gang begint te komen heb ik besloten om radijsjes te gebruiken. Gefermenteerd in wat azijn en een klein beetje zout en suiker krijgen ze voor mij de perfecte smaak én zijn ze wat langer te bewaren. Die radijsjes heb ik ook gemaakt voor Xavier Taveirne en ook hij wist de smaak te appreciëren, net als Riadh nu. Blijkbaar is fermenteren ook een techniek die veel gebruikt wordt in de Arabische keuken, dat is fijn meegenomen in dit gezelschap.
Het recept van de humus, de pita broodjes én de labneh geef ik jullie graag mee.
Het recept van de gepekelde radijsjes vinden jullie al op mijn foodblog.
Recept humus
Ingrediënten:
400gr gekookte kikkererwten (1 blik)
2 tenen knoflook, vers en stevig
150gr tahini
50ml citroensap
100 ml koud water
1 tl zout
2 tl witte sesamzaadjes (eventueel geroosterd)
Snufje verse peper
Snufje chilipoeder of gerookt paprikapoeder
Verse korianderblaadjes
Bereiding:
Laat de kikkererwten uitlekke.
Pers de citroen uit en voeg hier de knoflook, de kikkererwten, het zout, de peper en de tahini aan toe.
Mix alles samen gedurende zo’n 5 min.
Voeg het water toe en mix nog 5 minuten tot je een gladde en romige hummus hebt.
Schep de hummus op een schaal.
Besprenkel de hummus met wat mooie olijfolie. Strooi chilipoeder of gerookt paprikapoeder over de de hummus heen voor wat extra pit. Werk eventueel af met fijngehakte koriander.
Je kunt kruiden of groenten naar smaak toevoegen. Geroosterde paprika, rode biet, … of wat je maar lekker vindt. Met deze basis humus kun je vele kanten uit én je kunt zeggen dat Riadh Bari hem heeft goedgekeurd!
Koriander of een blokje zeep?
Behalve de koriander… Als we klaar zijn met eten zie ik mijn plantje koriander nog op het keukenaanrecht staan en ik veronschuldig me dat ik deze niet heb gebruikt voor de afwerking. Maar die veronschuldigingen zijn niet nodig voor Riadh, integendeel. Riadh is blij dat ik geen koriander gebruikt heb want, zo egt hij zelf, ‘Ik ben één van die mensen die koriander echt als zeep proeven, echt goed om heel mijn eten te verpesten. Ok, geluk bij een ongeluk zeker…