Hoe kan ik mijn crypto’s veilig bewaren?

Hoe kan ik mijn crypto’s veilig bewaren?

We bevinden ons midden in een digitale revolutie, we werken, bestellen en overleggen steeds meer online. De interesse in crypto toont aan dat ook de financiële revolutie van groot belang is. Waar je spaargeld vaak in beheer is van de bank, is dat met je cryptogeld wel anders. Bij crypto ben je je eigen bank, althans dat denk je.

De interesse in, en waarde van crypto’s is de afgelopen jaren fors gestegen. Positief, zou je denken, maar daarmee stijgt ook de interesse van hackers in het stelen jouw cryptomunten. Hoog tijd dus om te praten over het veilig bewaren van jouw crypto’s. In deze column geven we je de tips die je nodig hebt om je crypto’s veilig op te slaan.

Waarom veiligheid van belang is

Je crypto’s zijn hoogstwaarschijnlijk een investering voor de lange termijn. Hoeveel vermogen je er ook in hebt zitten, het is en blijft geld wat je niet zomaar kwijt wilt raken. Daarom is het veilig bewaren van je crypto’s een must.

Helaas zijn er al vele miljarden aan Bitcoin en andere cryptomunten verloren gegaan, doordat men niet meer hun wachtwoorden kon achterhalen of doordat hackers ze te slim af waren. Je kan op zo’n moment nergens niet bij je bank aankloppen, je bent immers onderdeel van deze financiële revolutie en dus je eigen bank.

Daarnaast zijn er nog een aantal redenen waarom jij je crypto’s wil én moet beschermen;

– Hackers liggen zoals gezegd op de loer; het al meer dan eens voorgekomen dat er exchanges zijn gehackt of hackers door het achterhalen van je e-mail adres en wachtwoord toegang kregen tot de exchange of broker. Hackers worden steeds beter in het verzinnen van mogelijke manieren om jou je bitcoins afhandig te maken.

– Crypto transacties zijn onomkeerbaar. Mocht er iemand toegang krijgen tot jouw wallet en transacties doen, dan is er geen weg meer terug.

– Veiligheid betekent controle en dat is wat je wilt hebben over jouw waardevolle bezittingen, oftewel je crypto’s.

Keys

Je slaat je crypto´s op in een wallet. Deze wallet bestaat uit twee reeksen van cijfers en letters, een zogeheten ”public key” en ”private key”. De ”public key” is een soort bankrekeningnummer. Deze kan je tevens delen met anderen en kan gebruikt worden voor transacties. De ”private key”, de naam zegt het al, houd je voor jezelf. Dit kan je zien als een soort pincode.

Waarschijnlijk ken je de term ‘’Not your keys, not your coins’’ wel. Dit lijkt een beetje kort door de bocht, maar het is wel de realiteit. De keys zijn een cruciaal stukje informatie dat wordt gebruikt om uitgaande transacties op de blockchain te autoriseren.

Exchanges en veiligheid

Grote kans dat jouw crypto’s op dit moment op een exchange staan, zoals Binance of Bitvavo. Dat is ook niet gek, want dit lijkt vaak de meest toegankelijke manier om crypto’s aan te schaffen en je kan er makkelijk traden.

Echter bezit je de crypto’s niet volledig zelf, de exchange bezit ze. Dit brengt direct risico’s met zich mee, want hoe veilig zijn jouw crypto’s hier? Exchanges worden steeds beter in het beveiligen van hun servers, soms hebben ze zelfs een deposito garantie stelsel voor eventuele hacks of faillissement. Wil je checken of jouw mailadres voorkomt in een hack? Dat kan je checken via deze link. Wel zo prettig om te weten en je kan gelijk actie ondernemen door je wachtwoorden te veranderen.

Traders handelen uiteraard op een exchange. Zij zullen er niet aan ontkomen om een deel van hun cryptocurrencies op de exchange te laten staan. Je kunt hierbij zelf ook maatregelen treffen om het gebruik van exchanges veiliger te maken. Gebruik altijd meerdere wachtwoorden en niet hetzelfde wachtwoord voor verschillende accounts. En schakel daarnaast altijd 2FA (tweefactorauthenticatie) in, hiermee moet je een extra code invoeren tijdens het inloggen. Deze code kan binnenkomen via je telefoon of kan je invullen via bijvoorbeeld Google Authenticator of Microsoft Authenticator.

Wil je je crypto’s echt in eigen bezit hebben? Kies dan voor een hardware wallet.

Hardware wallets

Een hardware wallet is een offline manier voor het veilig bewaren van je crypto’s en private keys. Het is een soort USB-stick waarop je via een offline programma controle hebt over jouw crypto’s en ze kan verzenden, ontvangen en bewaren.

Bekende hardware wallets zijn Ledger en Trezor. Beiden heel gebruiksvriendelijk en veilig. Jouw private keys staan hier versleuteld op en komen nooit in aanraking met het internet. Daarnaast bescherm je je hardware wallet vaak nog met 1 of meerdere pincodes.

Zowel Ledger als Trezor bieden een back-up (recovery seed) aan in de vorm van 12 tot 24 woorden, mocht je je wachtwoord kwijt zijn of je gehele hardware wallet. Met deze back-up kan je via een andere Ledger of Trezor weer bij je crypto’s komen. Deze woorden zijn het belangrijkste om te bewaren! Want als iemand deze woorden in bezit heeft, kan hij of zij op je wallet. Het is ten hoogste aan te raden om deze woorden op een stuk papier te schrijven in tweevoud en op te bergen op 2 verschillende plekken, zodat je altijd een back-up hebt.

Extra veiligheid

Wil je je private key en daarmee je crypto’s nog veiliger bewaren, in plaats van op een papiertje in je kast?
Dan is daar inmiddels een hele goede (en toffe) oplossing voor, namelijk CRYPTOTAG.

CRYPTOTAG is een titanium plaat waar je je back-up in kan beitelen. De titanium plaat is hittebestendig en makkelijk op te bergen. Een goede en veilige manier dus om je crypto’s te beschermen.

Nog een extra tip: wil je er zeker van zijn dat je vriend/vriendin of familie bij jouw crypto’s kan als je komt te overlijden? Laat dan een duidelijke instructie achter eventueel bij je notaris of in je testament.

Wil je een Ledger, Trezor of CRYPTOTAG aanschaffen? Bekijk dan zeker even de webshop Cryptomaan. Een overzichtelijke webshop met een goed supportteam wat jou kan helpen bij de installatie en het gebruik van je hardware wallet.  

En wil je meer leren over cryptocurrencies, traden of meer info over ons MoneyTalks Community platform, bekijk dan onze gratis cursussen en/of proefperiode van de community.

0 0 stemmen

Artikelbeoordeling

Bron