Pulled Pork met rode kool
Pulled Pork met gemarineerde rode kool
Ingrediënten:
Pulled pork
1kg varkensspiering
2 EL bruine suiker
1 EL lookpoeder
1EL mild paprikapoeder
1EL chilipoeder
1KL mosterdzaad
Zout
5cl appelsap
5cl whisky
400ml kalfsfouns
1 ui
2 tenen look
Stokbrood of broodjes
Salade:
1/4de rode kool
125gr spruitjes
2cm gember
1 teen knoflook
1 rode ui
1EL rietsuiker
1EL sojasaus
2EL rijstazijn
1EL sesamolie
Olijfolie
1/2KL chilivlokken
Dressing:
3EL mayonaise
2EL appelazijn
1EL grove (straffe) mosterd
1/2TL mosterdpoeder
1EL vloeibare honing
Bereiding:
Plet met een veizel het mosterdzaad tot poeder. Meng de suiker, het zout en de droge kruiden voor een droge marinade. Rol het vlees door de marinade, zorg dat alle kanten van het vlees goed bedekt zijn en strooi de resterende kruiden over het vlees. Pak het vlees in met plastiek folie en leg het minstens 2u in de ijskast, een nacht is nog beter.
Verwarm de oven voor op 150°. Pel de ui en snij in partjes en leg in de braadslede, pel de look en rasp fijn boven de braadlede. Haal het vlees uit de folie en leg in de ovenschotel bij de look en de ui. Meng het appelsap met de whisky en de kalsfound en giet rond het vlees, NIET erover. Ze een deksel op de ovenschotel of bedek met folie en zet het vlees voor 4 à 5 uur in de oven.
Haal het vlees uit de oven en trek het met twee vorken uit elkaar tot draadjes. Meng het vlees met het overgebleven braadvocht.
Maak voor het vlees klaar is de salade en de vinigrette.
Voor de vinigrette snipper je de rode ui zeer fijn en rasp de look en de gember. Voeg dan alle ingrediënten, rietsuiker, sojasaus, rijstazijn, sesamolie en chilivlokken, bij de look en de ui.
Meng alles goed en laat even rusten.
Kuis de spruitjes, je kunt eventueel enkele buitenste blaadjes bijhouden om te blancheren en te gebruiken voor de afwering. Snipper de gekuiste spruitjes zeer fijn.
Snij de rode kool zeer fijn met een mandoline of met de hand.
Meng de rode kool met de spruitjes en overgiet met de dressing. Zet de salade even koud weg.
Maak deze salade best niet te lang op vooraf want anders verdwijnen de mooie kleuren.
Maak tot slot nog de mosterd – honing dressing door alle ingrediënten samen te voegen en goed door te roeren.
Snij het stokbrood in 4 stukken en snij het open. Beleg het broodje eerst met de salade en leg er dan wat vlees op. Overgiet het vlees met het monsterd sausje en werk eventueel af met de geblancheerde spruitjes blaadjes.