Caponata volgens Chef Herman
Caponata volgens Chef Herman
‘Een lekker gerecht met tomaten in de hoofdrol, dat mag je wel maken voor mij.’ antwoorrdde Cathérine Vandoorne op mijn vraag wat ze graag zou willen eten. Geen lievelingsgerecht maar wel een lievelings ingrediënt deze keer. Allemaal goed, dan kan ik me creatief een beetje laten gaan!
Een heel belangrijk principe in mijn keuken is, naast het feit dat je altijd moet gaan voor de best mogelijke ingrediënten, ‘hou het eenvoudig’. Ik hoor, zie en proef vaak gerechten die misschien wel goed smaken, maar die je niet ‘zomaar uit je mouw schudt’. Een beetje werk is niet zo erg maar ik pleit ervoor om ingrediënten voor zich te laten spreken en er niet teveel ‘gekke’ dingen mee te doen… hou het puur, lekker én eenvoudig.
En ook deze keer blijf ik mijn keuken principes trouw! Lekker ingrediënten en niet teveel werk maar toch een bom van smaak in je mond. Na wat opzoekwerk kwam ik uit bij een Siciliaanse Caponata, dat zou het worden. Ik stootte op een recept van één van de grootste cheffen van dit moment, Sergio Herman. Dat is het geworden. Soms, vind ik persoonlijk, zijn de recepten van Sergio Herman lang en met veel ingrediënten die niet altijd even gemakkelijk te vinden zijn (niet erg, elke chef en amateur heeft van tijd tot tijd een nieuwe uitdaging nodig) maar soms zijn zijn recepten ook zo eenvoudig dat iedereen zich een echte chef kan voelen. Ik heb zijn recept niet aangepast maar wel klaargemaakt met lokale producten en iedereen die het mocht proeven was enthousiast, met Cathérine op kop!
Ik geef jullie graag het receptje door. Maak het zeker ook eens klaar en voel je even een echte chef!
Siciliaanse Caponata
voor 4 personen
Ingrediënten:
olijfolie, om in te bakken
1 rode ui, in elleboogjes, van de groentenboer om de hoek
1 aubergine, grof gesneden, van de groentenboer om de hoek
1 courgette, grof gesneden, van de groentenboer om de hoek
4 teentjes knoflook
3 el appel azijn
3 stengels selder, ontdraad en schuin weggesneden, van de groentenboer om de hoek
5 tomaten zonder vel, in partjes, van de groentenboer om de hoek
1 el gezouten kappertjes
1 el amandelen, geroosterd
1 el pijnboompitten, geroosterd
1 el dragon, gehakt, van Vegobel te Duffel
1 el verse oregano, gehakt, van Vegobel te Duffel
2 takjes verse tijm, van Vegobel te Duffel
1 el bladpeterselie, gehakt, van Vegobel te Duffel
1 el jonge basilicumtopjes, van Vegobel te Duffel
1 el groene olijven, gehakt
1 el zwarte olijven, gehakt
zout en versgemalen zwarte peper
Lekker, gekruid (naan) brood, zelf gebakken of van de beste bakker uit het dorp
Bereiding:
Verhit olijfolie in een pan en bak rode ui, aubergine en courgette aan. Kruid met zout
en peper.
Rasp de knoflook erover en voeg oregano en tijm toe. Bak even verder en blus af met azijn. Voeg vervolgens selder en tomaat toe en laat circa 45 minuten op laag vuur garen. Roer regelmatig zodat het niet aanbrandt.
Caponata is het lekkerste als hij even staat, je kunt hem ook een dag vooraf maken. Je kunt de caponata warm, lauw of koud serveren.
Voeg als laatjes de kappertjes, amandelen, pijnboompitten, dragon, peterselie en basilicum toe en roer goed om.
Garneer tot slot met de olijven en nog enkele basilicumtopjes en serveer met lekker brood.