De bank der centrale banken ziet een oplossing
De bank der centrale banken ziet een oplossing
Door de Corona pandemie zou een Central Bank Digital Currency kunnen zijn volgens de Bank der Centrale banken een oplossing kunnen zijn.
Vorige week scheef ik dat de rust met betrekking tot corona is wedergekeerd. Het feit wil dat we thuis moeten blijven en dat dit nu eenmaal de realiteit is waarin we leven. Het is zo, en daar moeten we het mee doen.
Hoe lang dit gaat duren weet niemand. En veel meer vragen blijven onbeantwoord. Hoe nu verder? Wat heeft dit voor gevolgen voor de economie? En vooral: hoe kunnen wij ons voordeel met deze situatie doen? Dat dacht ook de BIS, de Bank for International Settlements, de Bank der Centrale banken.
Cashloos bestaan
De bank der centrale banken ziet namelijk een toename in de populariteit van digitale betalingen ten tijde van deze coronacrisis, en dat is logisch. Pinnen wordt aangeraden, om verspreiding van het virus via contant geld te voorkomen. Corona zou de populariteit van digitale betalingen kunnen versnellen.
In een rapport verschenen op 3 april gaf de BIS aan te verwachten dat de houding van de burger ten aanzien van cash als gevolg van de coronapandemie zal veranderen.
Centrale bank coin
Door deze pandemie zou er volgens dit rapport eerder behoefte aan een Central Bank Digital Currency (van overheidswege uitgegeven cryptomunt) kunnen zijn. In de context van de huidige crisis zou een CBDC moeten worden ontworpen om toegangsmogelijkheden te bieden tot de niet-bancaire en contactloze technische interfaces die geschikt zijn voor de gehele bevolking.
Stap één is nu in gang gezet en er zijn prototypes in de maak. Hoe snel deze de plaats van de huidige euro of dollar zouden innemen is nog maar de vraag. Vooralsnog wordt er nog steeds betaald met cash en het is ook niet duidelijk of deze betalingen na de crisis volledig zullen verdwijnen.
Voordelen van zo’n CBDC voor u als burger zie ik voorlopig niet. Het gaat nog steeds om een munt uitgegeven door een centrale instantie die aan de knoppen zit… maar dan zonder cash. Wel maakt een CDBC het uitgeven van helikoptergeld makkelijk. Kortom, genoeg stof om over na te denken.
Deze column is in zijn geheel te lezen op IEX.nl.
Mijn naam is Madelon Vos en sinds 2013 ben ik actief binnen de cryptobranche. Zo schreef ik columns over cryptocurrencies, economie, investeren en traden voor vele bekende beleggingswebsites, was ik drie jaar co-host bij de podcast genaamd: De Cryptocast van BNR Nieuwsradio en gaf ik het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. Inmiddels focus ik mij voornamelijk op het creëren van (video)content over de economie, investeren én bitcoin. Graag deel ik mijn kennis en enthousiasme met jou.